Wie zijn de mensen op deze gruwelfoto’s en hoe komt de Europese Commissie aan dit beeldmateriaal?

Een Belgische vrouw uit Ougrée schrok zich een hoedje toen ze een pakje sigaretten kocht. Op de afschrikwekkende foto op het pakje herkende ze haar man, die zes jaar daarvoor aan een beroerte was overleden. Opmerkelijk genoeg claimt een andere vrouw uit Oostenrijk dat het juist om haar man gaat.

Op de foto is een man te zien die in een ziekenhuisbed aan beademingsmachines ligt. De Belgische familie Nizet zegt tegen het Nieuwsblad in België dat het om hun overleden vader Joseph gaat.  Daarnaast is volstrekt onduidelijk wie de foto eigenlijk heeft gemaakt. Niemand heeft namelijk foto’s gemaakt toen de man in coma in het ziekenhuis lag, zegt de familie.

Een maand eerder claimde een Oostenrijkse weduwe over precies dezelfde foto dat het om haar overleden man, Franz Wegerer gaat. En dat terwijl haar man nooit een sigaret had aangeraakt, zei ze tegen Oostenrijkse media.

Europese Commissie

De vrouw nam een advocaat in de hand en is van plan de Europese Commissie voor de rechter te slepen. Beide families zijn woedend op de Europese Commissie, die volgens hun onrechtmatig gebruik maakt van de foto. De sterfgevallen in hun families hadden ook niets met roken te maken, zeggen ze. Niemand weet echter hoe de foto terecht is gekomen bij de algemene directie voor de gezondheid en voedselveiligheid van de Europese Commissie , die de foto heeft geleverd aan het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

De Europese Commissie ontkende echter dat het om meneer Wegerer ging. Het zou om een Duitser gaan die wel degelijk toestemming had gegeven om zijn foto op tabakswaren te gebruiken. Het Oostenrijkse ziekenhuis waar Wegerer overleed ontkende ook dat de foto in hun ziekenhuis was genomen. Daar wordt namelijk andere apparatuur gebruikt dan op de foto te zien is.

Op de claim van de Belgische familie heeft de Europese Commissie nog niet gereageerd. Helaas staan er sinds mei 2016 nu ook in Nederland op nieuwe pakjes sigaretten en shag afschrikwekkende afbeeldingen.

ShockCover

Wij zijn van mening dat het niet gaat om wie in deze zaak gelijk heeft. Feit is dat mensen worden blootgesteld aan deze afbeeldingen en dit wekt overduidelijk heftige emotionele gevoelens op. De vraag blijft wat hier nou precies de toegevoegde waarde is aangezien het in de meeste gevallen zal gaan om geliefden die om andere redenen dan roken zijn overleden. ShockCover draagt graag bij aan de oplossing voor dit probleem door op een stijlvolle manier de omgeving in bescherming te nemen tegen deze shockerende afbeeldingen.

Beoordeling over ShockCover™; 9.2 / 10 (1271 reviews)